Uppteckning nummer NM-HEU43737_14

Upptecknare: Nestor Lidin

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Bergeforsen

Hela julafton är faktiskt av helgdag. Till frukost serverades något av lutfisk, eller om den får bero till senare på dagen, blodpudding och lingon och en del smörgåsrätter.

För husmodern blir det för övrigt att avsluta mycket av det hon arbetat med i veckotal före helgen. Men det tillkommer annat.

Ny linneduk måste läggas på borden. Den nya seden att begagna färgat och kolorerat papper att smycka borden och väggarna med och som kallas för att dekorera är mycket lyckad. Dessa nya, enkla och billiga pappersprydnader har stor makt att dra julen in i hemmet. Det blev helgdagsstämning så fort dessa prydnader kommit på sin plats.

Men dukarna hade köpts med urskiljning och placerats med förstånd.

Nordiska museet. Frågelista. Traditionell och modern jul II, sid. 173.